Армен Джигарханян / Armen Dzhigarkhanyan: biography, photos, links
Filmography:
Али-Баба и 40 разбойников 1983
Альфонс 1993
Американская дочь 1995 mp3
Анекдотиада, или История Одессы в анекдотах 1994
Анекдоты 1990
Ау, ограбление поезда 1991
Бандитский Петербург. Адвокат 2000 сериал
Берег / The Shore  1984
Бедная Саша 1997
Без обратного адреса 1997
Белый праздник 1994
Бесы / The Possessed 1992
Биндюжник и король 1991
Бременские музыканты - Александр Абдулов 2001
В поисках золотого фаллоса 1993
Вкус Халвы 1975
Возвращение броненосца 1996
Восточный роман 1992
Воскресное убийство / Sunday Murder 1996 (в составе сериала Короли российского сыска)
Гангстеры в океане 1994
Город Зеро / Zero City 1989
Гонщики / Racers 1973
Дети понедельника / Monday's Children 1997
Динозавры XX века 1990
Дон-Кихот возвращается 1997
Дульсинея Тобосская 1980
Если невеста - ведьма 2003
Жизнь Клима Самгина 1987
Журавушка / A Little Crane 1969
За все надо платить 1994
Закон мести 1997
Здравствуй, это я 1966
Здравствуйте, я ваша тетя! / Hello, I am your aunt! 1975
Зеленый фургон 1983
Иван и Абрам / Ivan and Abraham 1993
Игра всерьез 1992
Искренне Ваш... / Sincerely Yours... 1985
К расследованию приступить 1986
Кавалеры морской звезды 2004
Князь Удача Андреевич 1989
Королева Марго 1996 сериал
Корона Российской Империи, или Снова неуловимые / Crown of the russian empire 1970
Короли и капуста 1995
Круг 1972
Линия жизни 1996
Лицом к стене 1990 buy
Место встречи изменить нельзя / The meeting place can’t be changed 1979 сериал
Московские каникулы 1995 mp3
На Дерибасовской хорошая погода, или На Брайтон-Бич опять идут дожди 1992
Невеста с севера 1975
Несколько любовных историй 1994
Никколо Паганини 1982
Новые приключения неуловимых / The New Adventures of the Elusive Avengers 1968
Операция "Трест" 1969
Осень 1974
Паспорт 1990
Пистолет с глушителем 1993
Прекрасная Елена 2001
Премия 1974
Простодушный 1994 music
Профессия - следователь 1982
Раз на раз не приходится 1987
Рафферти 1980
Ревизор 1996
Рецепт ее молодости 1983 music
Ричард львиное сердце 1992
Рудин / Rudin 1976
Рыцарь Кеннет 1993
Свеаборг 1972
Сделано в СССР 1990
Сказки старого волшебника 1984
Снайпер 1992
Сны 1993 mp3
Собака на сене / A dog in the manger 1977 mp3
Сто дней до приказа... / 100 Days Before The Command 1990
Тайны мадам Вонг 1986
Тегеран-43 1980
Убийство Бутурлина 1996 (в составе сериала Короли российского сыска)
Убийца 1993
Цареубийца / The Assassin of the Tsar 1991
Чайка / Seagull 1970 music
Черный квадрат 1992
Чуча 2001 Сборник мультфильмов
Шантаж 1996 (в составе сериала Короли российского сыска)
Шапка 1990
Ширли-мырли 1995
Шизофрения / Schizophrenia 1997 buy
Ярославна - королева Франции / Yaroslavna – the Queen of France 1978

cds:
Путешествия и приключения

Books:
Цыркун Н. "Армен Джигарханян"
Армен Джигарханян: "Я одинокий клоун"



more

Bio:
Armen Borisovich Djigarkhanyan was born on October, 3, 1935 in Yerevan. In school he has taken an interest in theater and cinema, and after school has gone to Moscow and tried to enter GITIS, but it was unsuccessful. Having returned to Yerevan, Armen Djigarkhanyan got a job at film studio "Armenfilm" as an assistant to the operator. In 1958 he graduated from the Yerevan Art and Theater Institute, a course taught by A.K.Gulakjan. He first appeared on a theater stage in January, 1955 - in play "Ivan Rybakov" at Russian drama theatre of K.S.Stanislavskogo. In troupe of this Yerevan theatre where Djigarkhanyan has worked more than ten years, he was invited while being student-second-year student.  In 1967 Anatoly Efros has invited the actor in the Moscow theatre of LENKOM, and in 1969 Djigarkhanyan became a part of the troupe of Andrey Goncharov in Moscow theatre of V.Mayakovskogo, on which stage he, in particular, has played Stenli Kowalski's roles in «Tram «Desire» and Big Pa in «Cat On A Hot Tin Roof» by T.Williams, Socrat in «Conversations with Socrat» Edward Radzinsky, general Hludova in «Run»  Michael Bulgakov. In September, 1996 Armen Djigarkhanyan has left theatre of Mayakovskogo, but continues to be on stage in plays of other theatres. In 1960 He debuted as Akop in the movie «Collapse», and popularity to Armen Djigarkhanyan was brought by one of his best film-roles - the young scientist-physicist Artem Manveljan from a picture by director Frunze Dovlatjana «Hello, that's me!». Soon after this film he followed with new interesting works showing breadth of an actor's range and skill of transformation - smith Ust Mukuch in «Triangle», Levon Pogosjan in a drama «When comes September», Captain Ovechkin in popular «New adventures of imperceptible»  Edmonda Keosajana, security officer Artuzov in a TV movie «Operation «Trust»,  eser Proshjan in a historical picture "On Sixth of July", Michael Styshnoj in «Crane». In several decades of his film-career, Armen Djigarkhanyan has played about two hundred film-roles, becoming the most prolific Russian actor. In his resume are versatile roles in films of the best Soviet and Russian directors, in movies of various genres, in comedy and adventure pictures, in dramas and musical films. For an example it is enough to name such films loved by spectators, as «Hello, I'm your aunt!» by Victor Titov, «Dog in the manger» by Yan Frid, «Place of a meeting can't be changed» by Stanislav Govorukhin, «Crown of Russian empire» by  Edmond Keosajan, «Teheran-43» by Alexander Alov and Vladimir Naumov, «Two arrows» by Alla Surikova, «Passport» by Georgy Danelia, «Shirly-Myrli» by Vlaimir Menshov, TV movies «Ali Baba and 40 bandits» и «Queen Margo». One of the best actors of the Russian cinema, with equal success plays roles as in complex dramas, and in musical comedies and detective - adventure films. Professional that has great actor's technics, capable to create deep psychological figures, Armen Djigarkhanyan transfers his skill to students at VGIK. He has not left his students to the mercy of fate, after they finished the course. To help young actors, the master has created the Theater «D».







Links:
Theater ЛЕНКОМ, Армена Джигарханян's theater,
Country life, One week,
интервью: Neva time, Komok, Voice of Russia, People, Vestnik,
Arguments and facts:1 2, Time МН, Moscow Komsomolets,
New Newspaper, Smena, Russian Market, Beacon, Komsomol truth: 1 2,
Radio Freedom, Spark

Back to Russian Actors page